Novi Sad emituje obveznice za 35 miliona evra

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić potpisao je prvi ugovor o izdavanju opštinskih obveznica za 35 miliona evra, sa predstavnikom Unikredit banke Klausom Priveršekom. Emitovanjem opštinskih obveznica obezbeđeni su najpovoljniji uslovi finansiranja po fiksnoj kamatnoj stopi na duži rok od 6,25 odsto, na 12 godina. Na taj način Novi Sad je postao prva lokalna samouprava u Srbiji koja neće svoje razvojne projekte finansirati putem standardnih bankarskih kredita, već izdavanjem dugoročnih opštinskih obveznica. Unikredit grupa je izabrana za pokrovitelja prve emisije municipalnih obveznica, čime će se finansirati završetak Bulevara Evrope i izgradnja 100 kilometara kanalizacione mreže u prigradskim naseljima. Potpisivanju ugovora prisustvovali su šef Misije EU u Beogradu Vensan Dežer, direktorka američke agencije za međunarodni razvoj Suzan Fric, kao i predstavnici svetske banke i američke agencije za međunarodni razvoj.

Novi Sad emituje obveznice za 35 miliona evraGradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić potpisao je prvi ugovor o izdavanju opštinskih  obveznica za 35 miliona evra, sa predstavnikom Unikredit banke Klausom Priveršekom.

Kako je rečeno, emitovanjem opštinskih obveznica obezbeđeni su najpovoljniji uslovi finansiranja po fiksnoj kamatnoj stopi na duži rok od 6,25 odsto, na 12 godina.

"Na taj način Novi Sad je postao prva lokalna samouprava u Srbiji koja neće svoje razvojne projekte finansirati putem standardnih bankarskih kredita, već izdavanjem dugoročnih opštinskih obveznica", izjavio je prvi čovek grada.

Unikredit grupa je izabrana za pokrovitelja prve emisije municipalnih obveznica, čime će se finansirati završetak Bulevara Evrope i izgradnja 100 kilometara kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su šef Misije EU u Beogradu Vensan Dežer, direktorka američke agencije za međunarodni razvoj Suzan Fric, kao i predstavnici svetske banke i američke agencije za međunarodni razvoj.

"Pomoć koju Misija Evropske unije pruža Srbiji ima za cilj da regioni i opštine postanu konkurentniji i privlačniji za investicije, a time i dobro mesto za život i rad svojih građana", istakao je Dežer.

Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Suzan Fric kazala je da je Novi Sad primer alternativnog finansiranja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Svetske banke i Stalne konferencije gradova i opština.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik